Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wandelroutes in Almere: Ontdek de Prachtige Natuur

Almere, gelegen in de provincie Flevoland, is een stad die bekend staat om haar moderne architectuur, innovatieve stadsplanning en prachtige natuur. Of je nu een fervente wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannen dagje uit in de buitenlucht, Almere biedt een scala aan wandelroutes die zeker de moeite waard zijn. In deze blogpost verkennen we enkele van de beste wandelroutes in Almere, zodat je een idee krijgt van wat deze unieke stad te bieden heeft.

1. Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een van de meest iconische natuurgebieden van Nederland en vormt een paradijs voor natuurliefhebbers. Dit uitgestrekte moerasgebied ligt tussen Almere en Lelystad en biedt een verscheidenheid aan wandelroutes die je door verschillende landschappen leiden, van rietvelden tot bossen en open water.

Hoogtepunten:

  • Vogels spotten: De Oostvaardersplassen is een belangrijk leefgebied voor vele vogelsoorten, waaronder de zeearend, visarend en grote zilverreiger.
  • Grote grazers: Je kunt hier ook edelherten, konikpaarden en heckrunderen tegenkomen.
  • Uitkijkpunten: Er zijn diverse uitkijkpunten waar je een prachtig uitzicht hebt over het gebied.

Aanbevolen route: De Zeearendroute is een gemarkeerde route van ongeveer 4,5 kilometer die je langs enkele van de mooiste plekken in de Oostvaardersplassen leidt.

2. Almeerderhout

Het Almeerderhout is een ander prachtig natuurgebied in Almere, bestaande uit meerdere bossen zoals het Vroege Vogelbos, het Waterlandse Bos en het Cirkelbos. Dit gebied biedt talloze wandelpaden die geschikt zijn voor zowel korte als langere wandelingen.

Hoogtepunten:

  • Stadsboerderij Almere: Een leuke plek voor gezinnen waar kinderen kunnen kennismaken met dieren en het boerenleven.
  • De Kemphaan: Dit is een park met avontuurlijke speelplaatsen, een klimpark en zelfs een apenopvang.
  • Verschillende landschappen: Van dichte bossen tot open graslanden en waterpartijen.

Aanbevolen route: De Kemphaanroute is een wandeling van ongeveer 7 kilometer die je door diverse delen van het Almeerderhout voert.

3. De Groene Kathedraal

Een van de meest bijzondere plekken in Almere is De Groene Kathedraal, een kunstwerk van landschapskunstenaar Marinus Boezem. Het is een replica op ware grootte van de kathedraal van Reims, maar dan gevormd door populierenbomen.

Hoogtepunten:

  • Unieke ervaring: Het wandelen door een ‘kathedraal’ van bomen is een bijzondere ervaring die je niet snel zult vergeten.
  • Fotomomenten: De Groene Kathedraal biedt geweldige mogelijkheden voor fotografie dankzij de symmetrie en het groene bladerdak.

Aanbevolen route: Een korte wandeling van ongeveer 1 kilometer rondom en door De Groene Kathedraal.

4. Noorderplassen

De Noorderplassen is een prachtig gebied dat ideaal is voor wandelingen langs het water. Dit recreatiegebied biedt een rustige omgeving waar je kunt genieten van de natuur en de mooie uitzichten over het meer.

Hoogtepunten:

  • Waterrijke omgeving: Uitzichten op de plassen en de omliggende natuur.
  • Fiets- en wandelpaden: Diverse goed onderhouden paden die perfect zijn voor een ontspannen wandeling of een fietstocht.
  • Zwemmen en picknicken: Op warme dagen kun je hier ook zwemmen of een picknick houden aan de oever van het meer.

Aanbevolen route: De Noorderplassenroute is een wandelpad van ongeveer 5 kilometer dat je langs de mooiste plekken van dit gebied voert.

5. Kromslootpark

Het Kromslootpark is een veelzijdig natuurgebied dat bekend staat om zijn afwisselende landschap van bossen, graslanden, rietvelden en waterpartijen. Het park is ideaal voor wandelaars die van variatie houden.

Hoogtepunten:

  • Afwisselend terrein: Door het diverse landschap is elke wandeling in het Kromslootpark weer anders.
  • Flora en fauna: Het park is rijk aan plant- en diersoorten, waardoor het een interessante plek is voor natuurliefhebbers.

Aanbevolen route: De Kromslootroute is een mooie wandeling van ongeveer 6 kilometer door het hart van het park.

6. Urban Walk Almere

Voor wie graag de stedelijke kant van Almere wil verkennen, is de Urban Walk Almere een ideale optie. Deze wandelroute leidt je langs enkele van de meest indrukwekkende architectonische bouwwerken en iconische plekken van de stad.

Hoogtepunten:

  • Moderne architectuur: Bewonder de innovatieve gebouwen en stadsplanning waar Almere bekend om staat.
  • Kunstwerken en parken: Langs de route kom je ook diverse kunstwerken en groene oases tegen die een aangename afwisseling bieden.

Aanbevolen route: De Urban Walk Almere is een uitgezette route van ongeveer 10 kilometer door het centrum en de omliggende wijken van Almere.

Conclusie

Almere biedt een verrassend veelzijdige omgeving voor wandelliefhebbers. Of je nu houdt van ruige natuur, stille bossen of moderne stadswandelingen, in Almere vind je zeker een wandelroute die bij je past. Trek je wandelschoenen aan, kies een van de bovenstaande routes en ontdek zelf de schoonheid en diversiteit van deze bijzondere stad. Van de uitgestrekte natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen tot de architectonische pracht van het moderne stadscentrum, Almere heeft voor ieder wat wils. Geniet van het uitzicht op unieke gebouwen, het kabbelende water van de vele meren en kanalen, en de rustgevende groene oases verspreid door de stad.

Gerelateerde artikelen

Vind artikelen die aansluiten bij uw interesses

Parkeren in Almere

De ultieme gids om te parkeren in Almere

Almere, een moderne stad in de provincie Flevoland, staat bekend om zijn innovatieve architectuur en snelgroeiende bevolking. Met deze groei komt echter ook een toenemende vraag naar parkeergelegenheden. Of je

Rommelmarkt in Almere

Rommelmarkt in Almere: Een Unieke Koopervaring

Almere, een stad die bekend staat om zijn moderne architectuur en prachtige natuur, biedt ook een unieke ervaring voor koopjesjagers en liefhebbers van tweedehands goederen: de rommelmarkt. Deze markten zijn

Uitgaan in Almere

Uitgaan in Almere: De Stad die Nooit Slaapt

Almere staat bekend als een van de jongste en snelst groeiende steden van Nederland. Met zijn moderne architectuur, uitgestrekte natuurgebieden en dynamische cultuur, biedt Almere een breed scala aan activiteiten